• Jak správně vybrat bydlení


    Jedním ze zlomových okamžiků v životě každého člověka je, když se odstěhuje od rodičů a založí si vlastní domov. Je to důležitý, avšak velmi bolestivý krok, který není jednoduchý ani pro jednu stranu. A jednou z překážek, se kterými se zde můžeme setkat, je i výběr našeho nového domova. Pokud v něm totiž chceme bydlet mnoho let, ideálně po zbytek života, pak je samozřejmě nutné vybírat velmi pečlivě. To však není jednoduché.

     

    Nejprve musíme zvážit, jaký typ lokality bychom preferovali. Chceme raději bydlet v klidnějším prostředí, nebo raději uprostřed ruchu města, kde máme všude blízko? Jistě, mladý člověk bude mnohdy preferovat tu druhou variantu, ale je vždy skutečně ta nejlepší? Zamyslet bychom se pak měli i nad takovými věcmi, jako je vzdálenost k lékaři či do většího obchodu.

     

    bytový dům

     

    Pak zde máme také otázku, zda zvolit dům či spíše byt. Zde si musíme jasně říci, kolik času a peněz jsme ochotni do údržby našeho domova investovat. Pokud například víme, že budeme prakticky celý den v práci a často na služebních cestách, takže domů se budeme chodit jen vyspat, pak rodinný dům nedává příliš smysl. To samé však platí i naopak.

     

    nízký rodinný domek

     

    Velmi důležitá je také finanční stránka věci. Jistě, je možné si vzít hypotéku, ale budeme schopni ji splácet? A pokud ano, v jaké maximální měsíční výši? Přitom je potřeba počítat i s nejrůznějšími nenadálými výdaji či výpadky příjmu. Ty totiž, jak se v posledních letech ukázalo, mohou postihnout každého z nás. Ideální tedy je určit si částku, za kterou zkrátka už jít nemůžeme, a toho se držet.

     

    Samozřejmě je nutné počítat s tím, že naprosto ideální nemovitost s největší pravděpodobností nenajdeme. Budeme muset dělat kompromisy, a tak bychom si měli již na počátku realisticky říci, z jakých požadavků jsme ochotni slevit, a kolik. Jistě, není to nic příjemného, a samozřejmě se budeme chtít k ideálu přiblížit co nejvíce, avšak ukazuje se, že je to nezbytné.